Başucu ne zaman bitişik yazılır?
Başucu ifadesinin iki ayrı kelimenin bir araya getirilmesi sonucunda oluşan bir birleşik sözcük olduğu söylenebilir. Bu sözcüğü oluşturan sözcüklerin ilki baş iken ikincisi ise uçtur. TDK Yazım Kuralları Kılavuzu’nda ise baş sözcüğüyle oluşturulan sıfat tamlamalarının bitişik olarak yazılması gerektiği belirtilir.
Başucu nasıl yazılır TDK?
Başucu kelimesi iki ayrı kelimeden oluşmaktadır. Genellikle baş ucu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Ancak bu kelimenin doğru yazım şekli başucu şeklinde bitişik olmalıdır. Bazı kelimelerin yanlış yazılması o kelimenin anlamının değişmesine sebep olabilir.
Başsavcı bitişik mi ayrı mı?
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Baş ucu neden bitişik yazılır?
Baş ucu sözcüğü de “baş” ve “uç” sözcüklerinin birleşerek yeni bir kavramı karşılayacak şekilde oluşmuş bir birleşik isimdir. Baş ucu sözcüğünde olduğu gibi birleşik isimlerin anlam bakımından kalıplaşması bu sözcüklerin yazımını da belirler.
Baş parmak bitişik mi ayrı mı?
Dilimizde her iki ögesi de asıl anlamını koruduğu hâlde yaygın bir biçimde gelenekleşmiş olarak bitişik yazılan kelimeler de vardır: a. Baş sözüyle oluşturulan sıfat tamlamaları: başbakan,, başçavuş başöğretmen, başparmak, başpehlivan, başrol, başsavcı, başyazar vb.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen sözcükler arasında eski haliyle “unvan”, “kayyum” ve “yeşilzeytin” gibi sık kullanılan kelimeler de bulunuyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “ünvan” şeklinde değiştirilirken, “kayyum” yerine “kayyım”, “yeşilzeytin” yerine “yeşil zeytin” kullanımları kabul edildi.
Başucu kıtabı nasıl yazılır?
Bu tabiri yazarken baş ucu kısmını bitişik yazanlar vardır. Ancak ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle başucu kitabı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı baş ucu kitabı şeklinde olmalıdır.
Art arda nasıl yazılır?
Art arda kelimesinin doğru yazılışı “art arda” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Önsöz nasıl yazılır?
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda “Önsöz” kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK’da kelimenin doğru yazımı “ön söz” şeklinde ayrı yazılır. TDK’da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor.
Şoför nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı “şoför”dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En yaygın yanlış kullanım “şöför” şeklindedir.
Olağan dışı nasıl yazılır?
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb. 9.
Uçan daire nasıl yazılır?
-r / -ar / -er, -maz / -mez ve -an / -en sıfat-fiil ekleriyle kurulan sıfat tamlaması yapısındaki birleşik kelimeler ayrı yazılır: bakar kör, çıkar yol, döner sermaye, güler yüz, yeter sayı, görünmez kaza, tükenmez kalem, uçan daire vb.
Başucu mu başucu mu?
Bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı Bitişik olarak gerçekleşmesidir. Yani ‘başucu’ olarak ele alınır ve kullanılır.
Göz yaşı nasıl yazılır?
TDK’ya göre gözyaşı kelimesinin doğru yazılışı “göz yaşı”dır. Diğer yazım şekilleri yanlış kabul edilmektedir.
Kara yolu nasıl yazılır?
TDK’ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı “kara yolu”dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Başucu kitabı neden ayrı yazılır?
Başucu kelimesi hakkında düşülen en büyük yanlış baş ucu olarak yazılmasıdır. Ancak ayrı yazılması bir yazım yanlışıdır. Çünkü baş ucu olarak yazılmaz. Doğru olan yazım şekli başucu olandır.
Başucu kıtabı nasıl yazılır?
Bu tabiri yazarken baş ucu kısmını bitişik yazanlar vardır. Ancak ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle başucu kitabı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı baş ucu kitabı şeklinde olmalıdır.
Baş başa ayrı mı yazılır bitişik mi?
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine …
Kelimeler ne zaman bitişik yazılır?
Kelimeler birleşirken herhangi bir ses olayıyla meydana geliyorsa bitişik yazılmalıdır. İkinci kelimede geçmiş zaman eki varsa (-dı,-di,tı,tu) bitişik yazılır. Emir kipiyle kurulan kelimeler bitişik yazılır. Birinci ya da ikinci kelime birleşirken temel anlamını kaybederse bitişik yazılır.